Instagram icon Vimeo icon

Zaključak zimske sezone na Medvednici u 2015. godini

Dana 5.5.2015. u prostorima Doma Stanice HGSS Zagreb u Bliznecu pod Sljemenom održan je tradicionalni, 19. po redu, proljetni sastanak gorskih spašavatelja i svih koji su povezanini s Medvednicom, Sljemenom i sigurnošću posjetitelja ove lijepe zagrebačke planine; sastanak poznat kao „Zaključak zimske sezone na Medvednici“. Naime, zimi na Medvednici stanica HGSS Zagreb ima najviše posla zbog privlačnosti zimske Medvednice koja međutim uz ljepote i zimske radosti krije i povećane, zimske opasnosti. A na kraju zime vrijedi se osvrnuti na obavljen posao.

Na sastanku su se na poziv domaćina, članova Stanice HGSS Zagreb, našli predstavnici čelništva Grada Zagreba i zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, predstavnici Javne vatrogasne postrojbe i Vatrogasne zajednice, skijaških klubova i udruga, i drugi.

U izvješću Stanice moglo se vidjeti da su tijekom zime na Medvednici izvedene 94 uspješne interevencije, što je vidno više nego lani zbog više snijega i snježnih dana. Od prošlogodišnjeg sastanka u svibnju 2014, uključujući ljeto, ukupno je izvedeno 150 akcija spašavanja, od kojih na Medvednici 113. Istaknuto je i uspješno osiguranje najveće zimske priredbe na Sljemenu, Svjetskog skijaškog kupa poznatog pod imenom Snow Queen Trophy s oko 20000 posjetitelja, koje Stanica Zagreb kao nositelj provodi već desti put uz pomoć stanica HGSS iz cijele Hrvatske. Na koncu izvješća Stanica se zahvalila svima na suradnji i potpori.

Najviše akcija spašavanja protekle zime bilo je zbog nesreća skijaša i vozača snowboarda te izletnika pješaka. Niti jedna nesreća nije bila smrtna zahvaljujući dobro uređenim skijaškim stazama, dobro označenim i nadziranim pješačkim stazama, te brzim i uspješnim intervencijama Stanice Zagreb, u kojima je tijekom godina razvijena izvrsna koordinacija i suradnja sa zagrebačkom Hitnom pomoći, kojoj se unesrećeni najčešće predaju u skrb na mjestima, kamo najbliže mogu doći kola hitne pomoći.

Akcije spašavanja Stanice Zagreb 2014./2015. Zelenom bojom su označene akcije spašavanja na Medvednici.
Grafički prikaz akcija spašavanja Stanice Zagreb u sezoni 2014./2015. Zelenom bojom prikazane su akcije spašavanja na Medvednici.

Među akcijama spašavanja, a sve su svakako vrijedne i važne, ističe se opsežna višesatna uspješna potraga za mladićem koji se izgubio u maglovitom hladnom danu na području Ponikava u kasnu jesen 2014., u kojoj su uz članove Stanice Zagreb sudjelovale i udruge s potražnim psima KOSSP i HUOP, zatim zahtjevna akcija na samu Novogodišnju noć 2015. na Lipi u istočnom dijelu Medvednice, u kojoj je uz liječničku skrb, transportom po dubokom snijegu i noćnoj hladnoći spašen mladić s naglim srčanim smetnjama i također vrlo složena iscrpljujuća akcija u dubokom snijegu u veljači 2015. na putu sa Sljemena prema Markuševcu pri nesreći planinara koji je silazeći u dubokom snijegu krivo stao i zadobio vrlo bolno uklještenje živca koje mu je onemogućilo hod. I na kraju zime, u travnju kada je naglo zatoplilo iako je na sljemenskim skijaškim spustovima na sjevernoj strani još bilo ostataka snijega interveniralo se zbog teškog toplotnog udara s nesvjesticom koji je zadesio mladog izletnika na Levstikovom putu blizu vrha.

Do sljedeće zime kada će se opet uspostaviti dežurstva na skijalištu i glavnim pješačkim putovima i stalna prisutnost gorskih spašavatelja u planini, akcije spašavanja pokreću se na poziv iz Zagreba gdje je organizirana stalna pripravnost. Poziv za pomoć može se predati na svakoj od dvadesetak obavještajnih točaka HGSS stanice Zagreb na Medvednici (to su sljemenski cialis planinarski domovi i objekti obilježeni znakom HGSS-a i natpisom) te na stalno budan dežurni mobilni telefon Stanice HGSS Zagreb 091 5082556, također pozivom na univerzalni broj 112.

01 04

05
Unutrašnjost prostorija dežurnih gorskih spašavatelja na vrhu Sljemena zvanih „Kućica“.

02  03

Download PDF

Zatvori
Phone icon 112