Instagram icon Vimeo icon

Hitna akcija spašavanja u novogodišnjoj noći

U novogodišnjoj noći, najhladnijoj u posljednjih nekoliko godina, u kojoj je većina ljudi provodila lijepe trenutke s obitelji i prijateljima, Stanica HGSS Zagreb obavila je svoju prvu akciju spašavanja u 2015.

Radilo se o naglom srčanom oboljenju mlađeg zagrebačkog planinara koji je na domu Lipa na Medvednici dočekao Novu godinu s djevojkom i prijateljima. Prisutni na domu nazvali su Hitnu pomoć, liječnik Hitne dao je savjete kako se ponašati da takav napad prestane, no nije bilo uspjeha. Budući da Hitna pomoć ne može doći do planinarskog doma na Lipi, liječnik Hitne pomoći pozvao je malo iza dva sata u noći stalno budan dežurni mobitel Stanice HGSS Zagreb i akcija spašavanja je počela. Formirana je ekipa od dvanaest ljudi, koji su napustili svoje novogodišnje aktivnosti, i s dvije strane grada u dva vozila GSS-a uzevši putem iz oružarstva u podnožju Medvednice lijekove, kisik i automatski vanjski defibrilator, odvezla se do prijevoja iznad sela Planine donje, odakle počinje planinarski put do doma na Lipi. Zbog velikog snijega terenskim vozilima GSS-a moglo se još samo malo dalje, i nastavila se klasična pješačka akcija u kojoj su do doma po dubokom snijegu prenesena rastavljena nosila UT2000, užad i pribor, medicinska oprema te sredstva za utopljavanje obzirom na vrlo niske temperature koje osobu koja miruje u nosilima mogu ugroziti.

Nakon što je liječnik HGSS-a ustanovio trenutno stanje bolesnika, s iznimno ubrzanim srčanim otkucajima, no uz razmjerno dobro opće stanje, u telefonskom kontaktu s liječnikom Hitne pomoći dogovoreno je da se izvrši pažljiv transport u dolinu do sela Planina donja i do ekipe Hitne pomoći.

Bolesnik je spušten, zaštićen od hladnoće s dvije vreće za spavanje, vestonskom pernatom jaknom i krznenim rukavicama uz vlastitu odjeću i kapu, kao na sanjkama na plastičnom dnu nosiljke, po finom snijegu bez udaraca ili poskakivanja, uz kočenje i osiguranje užetima. Tijekom cijelog transporta bolesnik, kojeg je stalno nadzirao liječnik, osjećao se dobro i dovoljno toplo.

Akcija je završila na asfaltnoj cesti iznad Planine donje predajom bolesnika Hitnoj pomoći malo poslije šest sati ujutro u praskozorje prvoga dana nove godine. U akciji je sudjelovalo ukupno dvanaest članova i članica stanice HGSS Zagreb. Nakon nezaobilazne analize, akcija je konačno završena spremanjem opreme natrag u oružarstvo kako bi bila spremna za buduće akcije spašavanja…

Transport unesrećenog u UT2000 nosilima  Predaja unesrećenog ekipi Hitne pomoći

Download PDF

Zatvori
Phone icon 112