Instagram icon Vimeo icon

S Medvednice 7.2.2015. spašen unesrećeni planinar

Jučer malo prije ponoći uspješno je završena akcija spašavanja kojom je još jednom požvrtvovnošću pripadnika GSS-a gotovo sigurno spašen jedan ljudski život.

Tijekom dana izletnik se sam uputio na Sljeme iz smjera Markuševca. Planinarska staza kojom je krenuo bila je prekrivena s 50cm snijega, te je temperatura zraka bila malo ispod nule.  Malo nakon polovice puta, na oko 700 mnv  i oko 15h, nastupila je ozljeda kralježnice. Unesrećeni se više nije mogao sam kretati uopće, a kamoli po dubokom snijegu i putu s više snježnih zapuha. Bio je zarobljen u dubokom snijegu bez izgleda da se sam izbavi iz nastale situacije. Zahvaljujući mobitelu i telefonskom broju 112 pokrenuta je akcija spašavanja.

Nakon poziva na dežurni telefon, pripadnici HGSS – Stanice Zagreb, krenuli su u hitnu i opsežnu akciju traganja i spašavanja. Nakon poziva, preostala su još samo dva sata dnevnog svjetla. Uvjeti su bili vrlo nepovoljni, s dubokim snijegom koji je otežavao kretanje ljudima i nošenju  opreme. Kako je padala noć, padala je i temperatura zraka.

Dvoje spašavatelja, koji su se nalazili kao pomoć redovnom HGSS dežurstvu na skijalištu Sljeme, krenuli su odmah na turnim skijama i s najosnovnijom opremom u potragu za unesrećenim. Paralelno, druga skupina spašavatelja krenula je terenskim vozilom šumskim putem iz smjera Markuševca.  Zbog velike količine snijega i snježnih zapuha, vozilo su trebali napustiti i dalje krenuti pješke. Spašavatelji su se natovarili nosilima, užadi i medicinskom opremom te pješke započeli mukotrpan uspon kroz duboki snijeg.

Oko 17 h prva skupina koja se spuštala s vrha uspjela je u snijegu locirati unesrećenog. Kroz  šumu se ubrzo popela i druga skupina noseći opremu za spašavanje. Nakon utopljavanja i imobilizacije ozljede započeo je mukotrpni transport nosila. Kako niti motorne sanjke, s dodatnim spašaveteljima, nisu uspjele probiti više metarske zapuhe transport se obavljao pješke. Zbog noći i iznimno teških uvjeta pridružila se i treća skupina spašavatelja koji su se vraćali s dežurstva na skijalištu. Usljedilo je 4 sata probijanja kroz šumu i duboki snijeg. Transport po mrkloj noći kroz snijegom zatrpanu šumu  bio je moguć zahvaljujući upotrebi GPSa i u njemu unesenih HGSS obilježenih puteva, ostale opreme spašavatelja te najviše, spremnosti i sposobnosti njih samih.  Nakon dolaska do ukopanog  terenskog  vozila, u koje je ozljeđeni unesen na nosilima, nastavio se transport do asfaltne ceste iznad Markuševca, gdje je čekala hitna pomoć.

Ovime bi još jednom željeli upozoriti ljude da budu na oprezu kada idu u planine – da ne precijene svoje sposobnosti, nose napunjen mobitel, prate vremensku prognozu i uvjete te im se prilagode i po mogućnosti ne kreću sami.

Download PDF

Zatvori
Phone icon 112