Instagram icon Vimeo icon

Zagrebački spašavatelji na ISSW 2018.

Početkom listopada u austrijskom gradu Innsbrucku održan je najveći svjetski kongres vezan uz lavine, ISSW – International Snow Science Workshop. Ovo ključno događanje odvija se kao bienale te je ove godine održano u Europi. Poprište je okupljanja vodećih svjetski stručnjaka iz područja lavinskih predikcija, analiza, pasivnih i aktivnih sustava zaštite, i sl.

Uz više stotina eksperata, kongresu su ponovno nakon više godina prisustvovali i gorski spašavatelji HGSS-a te su uz pregled najnovijih svjetskih trendova i iskustva uspostavili brojne kontakte s kolegama iz svijeta a sve u želji za poboljšanjem sigurnosti ljudi u planinama i smanjenja lavinskih žrtava. Napomenuli bi da je  u svijetu trend povećanja odlazaka skijaša u lavinski opasna područja koja postaju dostupnija kroz modernizaciju opreme, bile to motorne sanjke (većina lavinskih nesreća u Sj.Americi) ili sve popularnija freeride i turna skijaška oprema, a čime će potencijalno i naše planine ući u tu zonu.

Također, treba znati da je rad na prevenciji i edukaciji ključan i u državama koje nemaju puno lavinski opasnih područja jer one mogu postati „izvoznici“ lavinskih žrtava što se može kao primjer vidjeti u nordijskim zemljama. Ovdje nema toliko puno lavinskih nesreća ni rizičnih terena no njihovi državljani postaju žrtve lavina na drugim skijalištima van zemlje zbog nenaviknutosti na  takve vrste opasnosti.

Kao treću ključnu stvar valja napomenuti segment prometa odnosno preventivno zatvaranja cesta uslijed lavina. Ovo čini veliki segment lavinske analitike u svijetu, posebno u zabačenim područjima sj. I južne Amerike, no uslijed povećanja prometa i klimatskih promjena svjedoci smo takvih događaja i u Hrvatskoj, kada je prošle zime došlo do zatvaranja ceste zbog lavine na sreću bez žrtava i veće materijalne štete.

Download PDF

Zatvori
Phone icon 112