Instagram icon Vimeo icon

Stanica Zagreb na državnoj vježbi zimskih tehnika spašavanja, 12.-14.01.2018.

U danima od 12. do 14. siječnja sedam je članova HGSS Stanice Zagreb sudjelovalo na zajedničkoj zimskoj vježbi HGSS-a na Sjevernom Velebitu. Vježba je započela u petak okupljanjem članova HGSS-a iz svih krajeva Hrvatske u prostorijama HGSS Stanice Gospić, a sastojala se iz dva dijela koji su izvođeni po danima.

Prvi dan je izvođena potraga i spašavanje dva planinara koji su skijajući stradali u lavini na području Premužićeve staze oko 5 km od doma Zavižan. Nakon predstavljanja okvirnog scenarija vježbe članovi su podijeljeni u grupe prema zaduženjima koja su dobili (sanitet, sidrišta, transport i logistika) te su vozilima krenuli u spašavanje. Teren koji je i inače vrlo zahtjevan sada je bio još dodatno otežan zapusima snijega, a bura i snijeg dodatno su otežali posao spašavateljima. Kako se kaže, bilo je to pravo GSS vrijeme. Transport je bio vrlo težak i na mnogim mjestima opasan tako da je bilo potrebno osiguravanje užetima preko sidrišta i “gelendera”. Snaga mišića je također dobro došla, budući da je bilo potrebno dvije akje najprije podići iz stjenovite vrtače zajedno s unesrećenima, a zatim ih vući nekoliko kilometara do početka Premužićeve staze. Na tom mjestu su unesrećeni povučeni u akjama motornim sanjkama i prevezeni do ulaska u Nacionalni park Sjeverni Velebit u Babić Sići gdje ih se moglo predati hitnoj medicinskoj pomoći. Vježba je završila u večernjim satima, a nakon nje su uslijedila predavanja o lavinama i druženje.

Drugog dana vježba se sastojala od predavanja o lavinskoj opremi i potazi u lavinama, a zatim se vježbalo traženje lavinskim primopredajnicima i sondiranjem. Radi utvrđivanja kategorije lavinske opasnosti te upoznavanja s vrstama uslojenog snijega izrađen je i presjek snijega.

Kako je cijela Hrvatska s pozitivnim temperaturama i bez snijega, ponovo se potvrdilo pravilo da je Velebit svijet za sebe i da ga treba poštovati kao lijepo, ali i opasno mjesto. Na kraju se moramo posebno zahvaliti domaćinima iz HGSS Stanice Gospić na odličnom prijemu i organizaciji ove vrlo zahtjevne vježbe.

Reportažu HRT-a o vježbi možete pogledati na staničnom Vimeo profilu:

Download PDF

Zatvori
Phone icon 112