Instagram icon Vimeo icon

HGSS u Beču primio nagradu Life goes on

Jama Riesending-Schachthöhle smještena je na planini Untersberg u Berchtesgadenskim alpama i trenutno je s 1148 m dubine najdublja jama u Njemačkoj. U lipnju 2014. godine jama je u europskim, pa čak i svjetskim razmjerima postala poznata kao poprište jedne od najtežih akcija speleospašavanja ikad izvedenih. Njemački speleolog Johann Westhauser je na dubini od oko 1000 metara i 4 km od ulaza jame uslijed pada kamena pretrpio tešku ozljedu glave.

U iznimno zahtjevnoj akciji spašavanja sudjelovali su spašavatelji iz Italije, Austrije, Njemačke, Švicarske i Hrvatske koji su nakon više od 11 dana unesrećenog speleologa sigurno iznijeli na površinu.

Povodom tog velikog uspjeha Hrvatska gorska služba spašavanja je zajedno s ostalim spašavateljskim organizacijama koje su sudjelovale u akciji spašavnja dobila nagradu „Life goes on“ u kategoriji Courage-hrabrost. Svečanost dodjele nagrade održana je na najvišoj razini u Beču u prostorima palače Hofburg, bivše rezidencije austrijskih careva. Kao predstavnici HGSS-a na dodjeli nagrade prisustvovala su trojica gorskih spašavatelja, kojima je svečano uručen kipić TARA.

Članovi HGSS-a

 Uz sudjelovanje na ovom prestižnom događaju, hrvatski spašavatelji posjetili su i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Austriji gdje ih je srdačno primila dr. Zdenka Weber, savjetnica veleposlanika te im čestitala na uspješnom spašavanju i osvojenoj nagradi.

Nagrada „Life goes on“ je samo jedno u nizu priznanja koja je Hrvatska gorska služba spašavanja dobila tijekom svog dugogodišnjeg predanog rada. Ona neka bude poticaj svim spašavateljima da ulažu u svoje znanje i vještine te uvijek budu spremni bezrezervno pomoći.

Download PDF

Zatvori
Phone icon 112