Instagram icon Vimeo icon

HGSS Stanica Zagreb dobila logističku prikolicu

Danas je na svečanoj primopredaji je HGSS Stanica Zagreb preuzela namjensku logističku prikolicu za intervencije u akcijama spašavanja kod događaja velikih razmjera.

Logistička prikolica, prva takve vrste u Hrvatskoj

Sustav zaštite i spašavanja Grada Zagreba je organiziran kroz Ured za upravljanje u hitnim situacijama (UHS). Osnovicu gradskih snaga zaštite i spašavanja čine specijalističke postrojbe koje se sastoje od članova Zagrebačke vatrogasne zajednice i Hrvatske gorske službe spašavanja te drugih srodnih udruga koje mogu doprinijeti efikasnosti cijelog sustava.

U sklopu programa opremanja postrojbi za djelovanja u uvjetima kriza velikih razmjera i katastrofalnih događaja UHS je započeo nabavku specijalnih kontejnera i prikolica kako bi se osigurala mobilnost spašavateljskih snaga. Kroz taj program HGSS Stanica Zagreb je dobila svoju logističku prikolicu, prvu takve vrste u Hrvatskoj. Namjena ove prikolice je da omogući boravak i djelovanje velike skupine spašavatelja na terenu u potpuno autonomnim uvjetima na dulje vrijeme.

Prikolica je rađena tako da kad je napunjena opremom, njezina masa iznosi 2000 kg. Na taj je način omogućena je njezina vuča jačim osobnim terenskim vozilima i prijenos helikopterom. U njoj je ugrađen rezervoar za pitku vodu kapaciteta 300 l, dva pneumatska teleskopska stupa visine 5 m za smještaj reflektora i antena radio repetitora, izvedeni su priključci za struju, prostor za smještaj opreme je organiziran u 36 kutija te prostor za specijalna nosila koja HGSS koristi, šatore i opremu za kuhanje.

Ova prikolica, naravno, neće biti samo parkirana čekajući potrebe Grada nego će se koristiti u svim akcijama gdje Stanica sudjeluje tako da bismo ovdje rado citirali jednu izreku koji koristi jedan naš cijenjeni kolega spašavatelj “brodovi u luci su sigurni, ali to nije ono zbog čega su građeni”.

Download PDF

Zatvori
Phone icon 112