Instagram icon Vimeo icon

Članovi Stanice odradili vježbu potrage i procjene opasnosti od lavina

Tijekom organizirane vježbe skijanja Stanice Zagreb u Brianconu održana je vježba potrage u lavinama te procjena opasnosti od pada lavina. Vježba je održana dana 17.12.2014. u prijepodnevnim satima na terenima Serre Chevaliera.

Polaznici su podijeljeni u 4 grupe te su uz korištenje lavinskih primopredajnika i lavinskih sondi vježbali pronalaziti zatrpane lavinske predajnike. Rezultati su zadovoljavajući jer se zatrpani predajnik pronašao unutar 10 minuta.

U drugom dijelu vježbe demonstrirana je analiza snježnog pokrivača, odnosno stabilnosti snježnih slojeva. Odabrana je padina s jednolikom debljinom snježnog pokrivača, nagibom od 28 stupnjeva, usmjerena prema istoku, na visini od 2225 m.

Demonstracija analize stabilnosti sniježnih slojeva

Iskopana je rupa s ravnim vertikalnim dijelom do dna snježnog pokrivača. Određeni su slojevi snijega te se mjerila njihova tvrdoća. Ustanovljeno je da postoji jedan debeli donji sloj debljine 62 cm visoke tvrdoće i čvrstoće (sila ulaska olovke), a na njemu više tanjih različitih slojeva ukupne debljine 18 cm (sila ulaska šake i 4 prsta) koji imaju manju tvrdoću.

Naša procjena podudarala se sa službenom procjenom na skijalištu

Primijenjena su dva testa: Shovel Shear Test (ST)/test s lopatom na bočnu silu i Compression test (CT)/test s udarcima po lopati. U oba slučaja se odvojio samo gornji sloj snježnog pokrivača.

Također je mjerena temperatura svakih 10 cm, koja nije varirala više od 2 stupnja celzijusa.

Procijenjeno je da je mala opasnost od pada lavine, te da je ta opasnost u gornjih 18 cm, kao što je primijećeno na pojedinim dijelovima skijališta. Ta je procjena potvrđena na panoima/displejima na dnu žičara.

Vježbi su prisustvovali svi članovi GSSa, te brojni gosti/prijatelji.

Vježbu je vodio Branko Šeparović, a instruktori su bili D. Šefanac, A. Stroj, D. Mesarić i D. Pezer.

Download PDF

Zatvori
Phone icon 112