Instagram icon Vimeo icon

Pripreme Stanice HGSS-a Zagreb za zimsku sezonu

Od petka, 10.11. do nedjelje, 12.11.2017. Stanica HGSS-a Zagreb provodila je redovite pripreme za zimsku sezonu na Medvednici: vježbu prve pomoći i vježbu spašavanja sa skijaške žičare. Redovita godišnja stanična vježba prve pomoći ove je godine izvedena i kao službena periodična obnova znanja i vještina prve pomoći članova HGSS-a uz sudjelovanje delegiranih članova-instruktora Medicinske komisije HGSS-a.

U prostorima Doma Stanice Zagreb u nekadašnjoj donjoj stanici nekadašnje kabinske ZET-ove sljemenske žičare ponovljeno je i provježbano sve, od pregleda unesrećenka, opskrbe rana, imobilizacija prijeloma i uganuća, do postupaka oživljavanja. Na stolcima, stupovima i nosivom užetu skijaške trosjedne žičare na Sljemenu vježbano je spašavanje odnosno spuštanje skijaša sa stolaca, za slučaj nepopravljivog duljeg kvara žičare, što je na sreću vrlo malo vjerojatno zahvaljujući izvrsnom održavanju i upravljanju radom žičare. Provježbane su razne tehnike koje se mogu odabrati ovisno o broju ljudi na stolcima žičara, broju spašavatelja i mjestu na trasi žičare.

Uz opsežan program obnove znanja prve pomoći tijekom subote, dogodila se i jedna akcija spašavanja odnosno potrage za izgubljenim četrnaestogodišnjakom u području između Kraljičinog zdenca, Bažulovke, Mrcine, Brestovca i vrha Sljemena. Akciju su, prekinuvši vježbu, izveli sudionici vježbe zajedno s gostima predstavnicima Medicinske komisije. Dječak je ubrzo nađen neozlijeđen, u čemu je vrijednu ulogu odigrala i jedna iskusna starija planinarka koja je vraćajući se sa Sljemena, naišla na dječaka i pomogla mu u silasku, na  čemu se članovi Stanice Zagreb zahvaljuju.

Nakon završetka akcije i povratka u Dom Stanice Zagreb pod Sljemenom, vježba prve pomoći se nastavila i obavila prema planu, iste večeri.

 

Download PDF

Zatvori
Phone icon 112