Instagram icon Vimeo icon

Novi HGSS-ov zemljovid Medvednice

HGSS je u suradnju sa HGSS stanicom Zagreb izdao novi, treći po redu turističko-planinarski zemljovid Medvednice autora Dubravka Kavčića.

Ovaj tematski topografski zemljovid izrađen je u sklopu preventivnog djelovanja i unapređenja sigurnosti kretanja stranih i domaćih gostiju. Obuhvaća šire područje Medvednice, od Sv. Ivana Zeline do ušća rijeke Krapinice u Savu kod Susedgrada te od centra Zagreba do Marije Bistrice.

Teme koje zemljovid obuhvaća su:

  • planinarski putovi i objekti sa svojim brojevima i nazivima
  • hodočasnički putovi sa svojim nazivima
  • poučne staze sa svojim nazivima
  • biciklističke rute PP Medvednice sa svojim brojevima i nazivima
  • staze za skijaško trčanje i alpsko skijanje
  • ostali turistički i planinarski sadržaji

Zemljovid je izrađen kao dvostrani, u mjerilu 1:25 000, pogodan za orijentaciju u prirodi sa ili bez GNSS prijemnika. Koordinatni sustav je HTRS 96/TM (crna koordinatna mreža) te WGS 84 (plava koordinatna mreža). Ekvidistanca je 10 metara. Unutrašnji geografski okvir svakog lista je 93 x 63 cm. Izvanokvirni sadržaj obuhvaća upute za podešavanje GNSS prijemnika, prikaz smještaja Medvednice u širem okruženju, popis biciklističkih ruta PP Medvednica te popis planinarskih putova s njihovim brojevima, rutama, znamenitostima i oznakom kvadranta (brojka i slovo) u kojem se nalaze. Dodatak zemljovidu su detalji vršne zone i grada Zeline.

Kao i kod prethodnih izdanja velika je pažnja posvećena točnosti i ažurnosti podataka. To je osobito važno zbog činjenice da se HGSS zemljovidi osim u tiskanom koriste i u digitalnom obliku, tako da je svaka pogreška. odmah uočljiva. To je osobito izraženo pri kretanju i orijentaciji mobilnim uređajima na terenu, gdje je korisnik stalno pozicioniran na zemljovidu i prati svoje kretanje u realnom vremenu.

Zemljovid se u tiskanom obliku može nabaviti u specijaliziranim prodavaonicama planinarske opreme te sjedištu Hrvatskog planinarskog saveza u Zagrebu. U digitalnom se formatu zemljovid Medvednice, kao i svi ostali zemljovidi HGSS-a može pregledavati na internet stranicama HGSS-a na poveznici http://www.hgss.hr/kartografija/ ili preuzeti uz malu naknadu na mobilni uređaj preko aplikacije AvenzaMaps.

Medvednica spada u jedno od najposjećenijih gorja u Hrvatskoj i želja nam je da svi njeni posjetioci uživaju u njoj, a da pri tome budu sigurni. Stoga ne idite u planine bez zemljovida, a svakako preporučamo korištenje tiskanog zemljovida u kombinaciji s onim preuzetim na mobilni uređaj. Na taj način uvijek znamo gdje se nalazimo i što je u našoj bližoj i daljoj okolini.

Download PDF

Zatvori
Phone icon 112