Instagram icon Vimeo icon

Izvješće s vježbe potrage korištenjem mikrolaganog zrakoplova, 22.6.2014.

22. lipnja 2014. organizirana je i održana vježba traganja na Medvednici. Scenarij vježbe je predviđao traganje za izgubljenim planinarom, pokušaj lociranja iz zraka, a zatim na mjesto potrage upućivanje terenskog automobila HGSSa. Zamišljeno je da izgubljeni planinar može aktivno sudjelovati u potrazi, koristeći mobilnu telefonsku vezu.

Prvobitna zamisao je bila da izgubljeni može biti na cijelom području Medvednice, između Podsuseda i Zeline. Naknadno je, zbog zauzetosti zrakoplova moguće područje gubljenja/potrage smanjeno  na teren između Podsuseda i Laza.

Izgubljeni planinar krenuo je prema brdu u 7:30. Ostatak učesnika nije znao gdje će se planinar „izgubiti“.

U 8:55 telefonom je upućen poziv za pomoć zbog gubljenja u šumi. Prilikom poziva izgubljeni je javio da je brzo hodao sat i pol stalno uzbrdo, i da osim toga ne zna gdje je.

Desetak minuta kasnije sa sportskog aerodroma Zvekovac poletjela su dva mikrolagana aviona. U svakom od njih sjedio je pilot i jedan član HGSSa, zadužen za potragu.

Izgubljeni je oko 9:55 začuo zvuk, a ubrzo potom ugledao oba aviona. Navodeći jedan od zrakoplova telefonom, uspjelo se suziti krug letenja nad planinarom, a nakon cca četiri kruga, iz aviona su ugledali izgubljenog. Mahanjem krilima, u 10:10 dan je znak planinaru da je opažen i lociran.

Samo lociranje je potrajalo nešto duže. Zbog slabog GSM signala na mjestu traganja, većina međusobnih poziva avion-planinar je bila neuspješna, a i nakon uspostave veze ista je pucala nakon desetak sekundi.

Nakon točnog lociranja planinara, pozicija je javljena spašavatelju na zemlji u terenskom autu. Autom se ubrzo prišlo planinaru i time je vježba završena.

U vježbi su sudjelovali Iva Božić, Marin Lukas, cialis Boško Mrđen i Mihajlo Strelec (HGSS Stanica Zagreb) te piloti Davor Ištvanić i Josip Lacković.

Zapis s GPS uređaja izgubljenog planinara

Putanja leta potražnog zrakoplova  Putanja leta potražnog zrakoplova 4  5

 

Download PDF

Zatvori
Phone icon 112