Instagram icon Vimeo icon

Hitna noćna potraga na Medvednici

U večernjim satima 27. prosinca 2021. godine na poziv policije spašavatelji HGSS Stanice Zagreb krenuli su u potragu za gospođom koja je poslijepodne provodila planinareći s obitelji na Medvednici. Tijekom spuštanja s Grafičara prema Kraljičinom zdencu obitelj se nakratko razdvojila te su trenutak nepažnje uz slabije poznavanje planinarskih puteva bili dovoljni da gospođa nesvjesno skrene s puta. Zbog brzog padanja mraka, prazne baterije na mobitelu i nepoznavanja terena gospođa je ostala izgubljena u šumi te ju je zabrinuta obitelj počela sama tražiti, a ubrzo je zatražila i pomoć policije.

Nakon što su spašavatelji u razgovoru s obitelji sakupili osnovne informacije potrebne za planiranje, pokrenuta je opsežna potraga na koju se odazvao veliki broj spašavatelja te po jedan potražni tim s psom iz Stanice Zagreb i Stanice Novska. Zbog niskih zimskih temperatura koje u noći padaju ispod ništice i bojazni od smrzavanja, gospođu je trebalo pronaći što prije. Odmah je započeto pretraživanje svih okolnih planinarskih puteva, makadama, šumskih vlaka i jaruga. Potragu je dodatno otežavala gusta magla koja je jako smanjivala vidljivost u šumi i prazna baterija mobitela koji se zbog toga nije mogao locirati. Za mogući nastavak potrage sljedećeg dana u pripravnosti su bili i policijski djelatnici.

Srećom, jedan od spašavatelja je u snijegu pronašao svjež otisak gojzerice istog modela kakav nosi i nestala gospođa te je na temelju tog traga započeto još detaljnije pretraživanje okolnog terena. Malo prije 3 sata u noći izgubljena gospođa je pronađena neozlijeđena i pothlađena te je na veselje svih sudionika potrage sretno vraćena u zagrljaj svog zabrinutog supruga. Ovakvi nas zagrljaji pune energijom za sljedeću akciju spašavanja i podsjećaju nas zašto se bavimo spašavanjem ljudskih života, zašto vježbamo, uzimamo vrijeme svojim obiteljima, pa ponekad i ne spavamo. Nakon zaključenja potrage, analize i vraćanja opreme u oružarstvo, 28 spašavatelja i potražni psi vratili su se svojim kućama u ranim jutarnjim satima na hvatanje zadnjih sat-dva sna.

Ovim putem zahvaljujemo se na velikoj pomoći DVD-u Šestine koje nam je ustupilo svoje prostorije za lakše organiziranje i vođenje potrage te podsjećamo sve koji odlaze u prirodu i planine da sa sobom uvijek ponesu napunjen mobitel.

Download PDF

Zatvori
Phone icon 112