Instagram icon Vimeo icon

Druga lavinska radionica Komisije za sigurnost na skijalištima, 22.09.2018.

Na Medvednici pored Zagreba je dana 22.9.2018 održana druga lavinska radionica Komisije za sigurnost na skijalištima, a kao jedna od 3 temeljene djelatnosti i stručne ekspertize Komisije:

  1. Skijanje na uređenim stazama – predstavlja okosnicu za sve članove Komisije uz glavnu aktivnost obučavanje svih članova HGSS skijaškim tehnikama. Instruktori su učitelji skijanja a obuka se prvenstveno odvija na pripremnom tečaju za zimski tečaj, na zimskom tečaju, kroz noćna skijanja u skijaškoj sezoni na Sljemenu.
  2. Skijanje van uređenih staza / planinsko skijanje – predstavlja nadogradnju na skijaško znanje u smjeru savladavanja neuređenih terena, upotrebu naprednijih skijaških tehnika (turno skijanje, upotreba cepina, dereza,..). Edukacija se prvenstveno provodi kroz zimske i turne tečajeve.
  • Lavine – odnosi se na sve elemente analize a potrebne za predikciju lavina i lavinske opasnosti, uključujući i trenutak pada lavine te aktivnosti neposredno nakon pada lavine – metodika i uređaji za pretraživanje te vezane tehnike.

Na radionici su bili prisutni iskusni spašavatelji i eksperti više stanica HGSS te je nastavljen rad na razmjeni iskustva, dogovaranju procesne metodologije kako lavinske predikcije/analize i metodike spašavanja tako i prijenosa znanja istog te definiranja instruktorske baze.

Download PDF

Zatvori
Phone icon 112