Instagram icon Vimeo icon

Dojava o mogućem tijelu u rijeci Savi

U srijedu 23. svibnja 2018. u popodnevnim satima, preko Centra 112, na dežurni telefon HGSS – Stanice Zagreb stigla je dojava o mogućem ljudskom tijelu koje se zaplelo u granje u rijeci Savi na području Preseke Oborovske. Policijski službenici postaje Dugo Selo zatražili su pomoć HGSS-a, jer se na sumnjivo područje moglo pristupiti isključivo čamcem.

Ekipa od četiri spašavatelja HGSS-a čamcem se uputila na teren, opremljena posebnom opremom za spašavanje na divljim vodama. U čamac su ukrcani i policijski službenici koji su utvrdili da se doista radi o ljudskom tijelu, zapelom o djelomično potopljeno granje. Zbog strme obale i guste vegetacije, vađenje tijela bilo je moguće isključivo čamcem. To su uradili vatrogasci DVD-a Oborovo, a djelatnici kriminalističke policije su nakon toga obavili očevid.

Vađenje tijela odvijalo se po mraku, a rijeka Sava je bila visoka i brza s puno granja koje je virilo nizvodno. U slučaju pada u rijeku nekog od pripadnika policije ili vatrogasaca, postojala je realna opasnost od zapetljavanja u tzv. „sito“ koje čine grane što vire iz vode. Takva situacija je izuzetno opasna jer tok rijeke može osobu nagurati u granje i podvući pod vodu te je životno ugroziti. Zbog toga su se spašavatelji HGSS-a, koji su opremljeni i obučeni za spašavanje na divljim vodama, pridružili ekipi kriminalističke policije i DVD-a i bili osiguranje za slučaj da netko upadne u vodu prilikom teškog zadatka izvlačenja tijela.

Izvlačenje tijela i očevid završili su iza ponoći, 24.5.2018.

Ovim putem željeli bismo skrenuti pozornost na činjenicu da voda koja teče može biti izrazito opasna ukoliko u njoj postoje sitasti objekti. To mogu biti grane, ograde i druge prepreke koje voda obilazi, a koje predstavljaju opasna mjesta gdje čovjek nošen vodenim tokom može zaglaviti i biti doveden u životnu opasnost.

Također, moramo još jednom spomenuti i pohvaliti članove DVD-a Oborovo, koji su ovaj izrazito težak zadatak odradili vrlo profesionalno i dostojanstveno.

Download PDF

Zatvori
Phone icon 112