Instagram icon Vimeo icon

Apel posjetiteljima planina

Tijekom proteklih desetak dana spašavatelji zagrebačkog HGSS-a su imali i previše posla. Rad i škola od kuće te novo napadali snijeg su u planine izmamili velik broj izletnika. Mnogi od njih spadaju u one koji inače ne odlaze često u prirodu i nisu svjesni svih opasnosti koje nam zima u planini donosi.

Planinarske su staze bile zaleđene i vrlo opasne, a u vršnu zonu Medvednice se preselilo gotovo pola Zagrepčana, što je rezultiralo brojnim nesrećama i prometnim kolapsom.

Samo u nedjelju 17.1. na Sljemenu su zagrebački spašavatelju imali pet akcija spašavanja. I to sve u periodu od tri sata – između podneva i 15 sati. Bilo je tu prijeloma, posjekotina i pothlađivanja, a sve su ozljede bile od padova i sudara sanjkaša.

Isto tako, u četvrtak 21.1. bilo je šest akcija spašavanja samo na Sljemenu. Sve su također bile u kratkom periodu, od 11:30 do 15:30 sati.

Ovaj je pak vikend započeo nesvakidašnjim prizorom. Došavši danas ujutro na Sljeme prvi su skijaši imali priliku vidjeti mladiće koji su ušli na skijalište automobilom s nama nepoznatom namjerom i tamo zaglibili u snijegu. To govori o činjenici sa čime se sve možemo susresti i kakve su sve stvari ljudi sposobni napraviti ignorirajući osnovna pravila sigurnosti i kretanja planinom zimi.

Već gotovo mjesec dana naši su spašavatelji uz ostalo angažirani i na pomoći stanovnicima Petrinje i Banovine te su naši kapaciteti podijeljeni na više strana.

Stoga molimo sve posjetioce planina da prihvate činjenicu da je zima najopasnije razdoblje godine te da je planina opasnija od grada. Molimo sve da se dobro pripreme za svoje izlete i da svojim nepromišljenim odlukama i ponašanjem ne dovode u opasnost sebe i druge. Pomažući u banalnim i nepotrebnim situacijama spašavatelji smanjuju svoju mogućnost djelovanja u onim pravim, teškim situacijama, gdje su zaista potrebni i to uvijek hitno.

Download PDF

Zatvori
Phone icon 112