Instagram icon Vimeo icon

Akcija spašavanja ozljeđenog biciklista na Sljemenu, 19.07.2020.

U nedjelju 19.07. obiteljski ručak dežurnog spašavatelja HGSS Stanice Zagreb naprasno  je prekinut zvonjavom dežurnog telefona, putem kojeg je biciklista, koji se zatekao na mjestu nezgode zatražio pomoć HGSS-a za ozlijeđenog kolegu biciklistu, koji je prilikom spuštanja kroz šumu pao s bicikla na glavu i gornji dio tijela. Po opisu stanja unesrećenog dežurni spašavatelj je zaključio da se radi o potrebi hitne intervencije. Kako je kroz razgovor saznao da se uz ozlijeđenog biciklista nalazi troje kolega biciklista, koji će čekati kraj ozlijeđene osobe, donesena je odluka da se ne gubi vrijeme na okupljanje ekipe spašavatelja, već da se hitno krene s opremljenim dežurnim terenskim vozilom na mjesto nezgode. Spašavatelj je stigao do ozlijeđene osobe za 35 minuta, u 14: 55 sati. Odmah je imobilizirao vratnu kralježnicu Šancovim ovratnikom i nakon brzog trauma pregleda i izjave ozlijeđene osobe da ga bole leđa, imobilizirao ozlijeđenu osobu vakuum madracom, uz pomoć kolega biciklista, koji su i pomogli prenijeti ozlijeđenog do ceste do kuda može doći vozilo hitne medicinske službe.

Zbog sumnje na teže ozljede, odmah je pozvana hitna služba, koja je brzo stigla i preuzela ozlijeđenu osobu oko 15:40, svega 80 minuta nakon dojave o nezgodi.

Obronci Medvednice postaju sve popularniji među tzv downhill biciklistima, iako su rijetke trasirane i održavane staze za ovu adrenalinsku, ali i izrazito opasnu aktivnost, gdje su, u slučaju pada moguće teške ozljede. U ovom slučaju je bila sretna okolnost da unesrećeni biciklista nije bio sam. Koristimo priliku upozoriti bicikliste da nikada ne idu sami na downhill vožnje i da sa sobom uvijek imaju mobitel s punom baterijom pri ruci s pripremljenom tipkom za brzo biranje broja za hitne intervencije 112 ili dežurnog broja telefona lokalne HGSS stanice.

Brzina pružanja pomoći i zbrinjavanja unesrećenika je izuzetno važna da bi se spriječile teške posljedice po život i zdravlje unesrećene osobe.

Zahvaljujemo timu hitne medicinske pomoći na i  brzoj reakciji. Jednako tako zahvaljujemo i biciklistima na suradnji i pomoći u pružanju pomoći unesrećenom biciklistu.

Akcija spašavanja je okončana nakon 2 sata povratkom dežurnog spašavatelja na obiteljski nedjeljni ručak i spremnosti za moguće nove pozive u akciju spašavanja.

 

Download PDF

Zatvori
Phone icon 112