Instagram icon Vimeo icon

Akcija spašavanja na Sljemenu, 05.02.2016.

Premda je Sljemensko skijalište zatvoreno zbog toplog vremena, skijaška staza je ipak u vrlo dobrom stanju. Tako je noćas izmamila trojicu mladića da se okušaju u noćnom sanjkanju. Izabrali su plastično korito-sanjke te se na njemu upustili u avanturu i jurnuli niz crveni spust. Sanjke su fino klizile niz uređenu skijašku stazu, prefino, a avantura naše vesele trojke je završila na drvetu s desne strane slalom livade, ispod Erberova puta. Nasreću ili nažalost stradao je samo vozač sanjki koji je zadobio prijelom desne potkoljenice, dok su ostala dva putnika bila neozljeđena. Kako nisu imali mobitele jedan od sudionika se pješke popeo do Tomislavca gdje je pozvao HMP Zagreb. U 0:35 h je HMP Zagreb uputila poziv dežurnom spašavatelju stanice Zagreb te mu je proslijedila i broj mobitela jednog od sudionika noćnog sanjkanja kako bi s njim mogao odmah stupiti u kontakt. Akcija je organizirana tako da se po pozivu jedan spašavatelj koji živi u blizini odmah uputio na vrh, uzeo medicinski ruksak i spustio se do unesrećenog te mu pružio prvu pomoć. Ostatak ekipe je, pristigavši na vrh, opremio akju te su se dvojica spašavatelja s njome doskijala do unesrećenog, dok je ostalih troje pješice došlo do mjesta nesreće. Unesrećeni je pregledan, pružena mu je prva pomoć te je imobiliziran i zbrinut, a zatim akjom pješice transportiran do dna crvenog spusta. Tamo ga je u 2:52 h preuzelo vozilo HMP Zaprešić i odvezlo u bolnicu Sv.Duh. Akcija je završena u 4:10 h kada se šesteročlana spasilačka ekipa stanice Zagreb vratila u GSS kućicu na vrh Sljemena.

Epilog: Vjerujem i nadam se da će noga brzo zarasti, premda su prve prognoze nakon zaprimanja u bolnicu bile dosta nepovoljne. Ipak ,čini se da na kraju neće biti posljedica jer su i kirurzi „podmetnuli leđa“!

S vremenom će ostati samo prisjećanja na veselu avanturu i „lovačke priče“ prepričavane u kasnim noćnim ili ranim jutarnjim satima u veselom društvu. Ipak, treba razmisliti, izvući pouku i biti oprezniji! Ne iskušavati sreću beskonačno jer „Sve je lako kad si mlad“.

I MOLIMO VAS, NOSITE MOBITELE!!!

image2

Download PDF

Zatvori
Phone icon 112