Instagram icon Vimeo icon

Zimska vježba Stanice Zagreb, 7. – 8.2.2015.

Spašavanje u zimskim uvjetima obuhvaća uvjete visokog snijega ili leda te hladnoće. Uglavnom se to odvija u teško pristupačnim područjima do kojih je najčešće nemoguće doći uobičajenim prijevoznim sredstvima. U ovakvom okružju spašavatelji se susreću s teškoćama u samom pristupu do onih kojima je pomoć potrebna, ali i rješavanju cijelog niza situacija zbog kojih su upućeni na teren u ovakvim uvjetima.

   

S ciljem održavanja  spremnosti  i sposobnosti za spašavanja u zimskim uvjetima, Stanica Zagreb ovaj je vikend održala vježbe spašavanja na području Kleka i Bjelolasice.

Zbog velike količine snijega koja je napadala proteklih dana, snježni pokrivač u ovom području iznosio je preko 100 cm. Niske temperature, visina snijega i uvjeti otežane mogućnosti kretanja u planinskom području pružili su odličan poligon za vježbe. Uvježbavani su pristup, zbrinjavanje i transportiranje unesrećenog do sigurnog mjesta za predaju hitnoj medicinskoj pomoći. Pritom nije zanemarena sigurnost spašavatelja; prije odlaska na lavinski rizična područja radila se procjena lavinske opasnosti po svjetskim smjernicama i standardima.

Pored adekvatne osobne opreme, procjena lavinske opasnosti i nošenje lavinskih primopredajnika, lavinskih sondi i lopata najvažnija su preventivna mjera za kretanje u brdskim i planinskim područjima koja obiluju snijegom.

Teme vezane uz lavine i lavinozna područja još uvijek su slabo zastupljene u našem društvu. One predstavljaju realne opasnosti u brdskim i planinskim područjima i sigurno će biti aktualizirane u narednom razdoblju.

 

Na vježbu je, naravno, kameru nosio Branko Šeparović pa nam kao dokument ostaje i video:

Download PDF

Zatvori
Phone icon 112