Instagram icon Vimeo icon

Zimska vježba Stanice, 27. – 28.03.2016.

Proteklog vikenda su članovi HGSS Stanice Zagreb na području Platka i Snježnika održali vježbu spašavanja u zimskim uvjetima.

Kako je spašavanje zimi osobito zahtjevno, a u većini slučajeva isključuje mogućnost korištenja sredstava za prijevoz kao što su terenska vozila ili motorne sanjke, u vježbi su se koristila isključivo tipska sredstva za zimsko spašavanje (akja i modificirana nosila UT2000) te skije i mišići naših članova, kao pogon navedenom.

Prvi dio vježbe bio je posvećen lavinama. Izrađen je presjek snijega do dubine 1,5 metara kako bi se uočili slojevi snijega, njihova građa i potencijalna opasnost od lavine. Nakon toga se vježbala potraga u lavini s osobitim naglaskom na korištenje i svojstva lavinskih primopredajnika. Zatim se pristupilo izradi raznih vrsta sidrišta u snijegu te sistema izvlačenja iz ledenjačkih pukotina i velikih zasnježenih strmina.

Vježba je kulminirala “spašavanjem” dvoje unesrećenih iz vrtače ispod Snježnika. Njih je trebalo najprije zbrinuti i utopliti, a zatim i izvući iz strme i duboke vrtače te ih transportirati do doma na Platku. To je naravno i učinjeno, a kako bi vježba što više odgovarala pravoj situaciji, priroda se za to pobrinula. Bilo je puno snijega, povremeno je i padao, a zatim je nakon podneva prešao u kišu koja je dalje lijevala oba dana. To je ono što zovemo GSS vrijeme – vrijeme kad nastaju nesreće i kad GSS ima najviše posla.

Uz terenski dio vježbe održana su i predavanja, pogledali smo par filmova iz naših vježbi i akcija, a naravno navečer je bilo i pjesme, jer svrha ovakvih vježbi je osim održavanja spremnosti i druženje, cialis, ono pravo, planinarsko.

20160227_142630

20160227_165403 20160227_210851

Download PDF

Zatvori
Phone icon 112