Instagram icon Vimeo icon

Zagrebački spašavatelji sudjelovali na instruktorskom seminaru

Prošli vikend (31.1.2015.) na Platku se održao instruktorski seminar zimskih tehnika spašavanja kao priprema za nadolazeći tečaj zimskih tehnika spašavanja.

Tečaj zimskih tehnika spašavanja jedan je od tri obavezna tečaja, uz tečaj prve pomoći, koje pripravnici HGSS-a moraju završiti kako bi stekli uvjete za pristupanje ispitu za spašavatelja. Na ovom tečaju kandidati tjedan dana uče i savladavaju razne tehnike i scenarije spašavanja u zimskim uvjetima. Od kretanja i prevencije do spašavanja.

Instruktori i demonstratori cijeli im tjedan, dan i noć, održavaju predavanja i vježbe na terenu. Kandidati uče i vježbaju saniranje raznih povreda, izradu raznih transportnih sredstava, transporta kroz snijeg, ali i međusobnu komunikaciju, koordinaciju i organizaciju. Sve to odvija se u čim težim zimskim uvjetima i uz povećani fizički napor.

Teme ovog seminara bile su snijeg, lavine i rad s lavinskom opremom, a cilj je bio podsjetiti se starih i upoznati s novim tehnikama i saznanjima na tom području spašavanja. Seminaru je prisustvovao velik broj instruktora i demonstratora iz cijele Hrvatske.

Instruktori vježbaju izradu presjeka snijega. Predavanje u domu na Platku.

Download PDF

Zatvori
Phone icon 112