Instagram icon Vimeo icon

Zagrebački spašavatelji na instruktorskom seminaru zimskih tehnika spašavanja 2016.

Iako je snijeg ove godine do sada bio veoma čudljiv i nije se pojavljivao pretjerano često, to nije bio razlog da se spašavanje u zimskim uvjetima i dalje ne unaprijeđuje i razvija. S tim ciljem od 6. do 7. veljače održan je instruktorski seminar zimskih tehnika spašavanja na Platku u velikom planinarskom domu, ustaljenom mjestu održavanja mnogih tečajeva zimskih tehnika spašavanja za mlade pripravnike HGSS-a.

Vrijeme na seminaru iskorišteno je za stručna predavanja o traženju unesrećenih u lavinama pomoću RECCO sustava i lavinskih primopredajnika, medicinska predavanja o medicinskim stanjima koja su posljedica izloženosti hladnoći te drugim temama. Pretraživanje lavine također je detaljno isprobano u okolici doma na snijegu, kojeg je ipak bilo dovoljno za kvalitetnu vježbu. Uz predavanja i praksu značajan dio vremena proveden je u diskusiji o školovanju pripravnika te o samim tečajevima, njihovoj problematici i načinu izvođenja pojedinih tehnika spašavanja i predavanja.

Iz mnogo donesenih kvalitetnih zaključaka i općeg zadovoljstva prisutnih spašavatelja može se zaključiti da je seminar bio iznimno uspješan i plodonosan. Dakako, cijeli stručni dio ne bi bio toliko dobar da nije bio obogaćen druženjem u društvu prijatelja s kojima se ponekad vrlo rijetko srećemo. Na seminaru je sudjelovalo 27 pripadnika HGSS-a od kojih su 4 bila iz Stanice Zagreb te 4 gosta iz GSS u BiH.

IMG_20160207_105715

Download PDF

Zatvori
Phone icon 112