Instagram icon Vimeo icon

Vježba u ruševinama na vojnom poligonu Tritolwerk, 08.04.-10.04.2016.

U organizaciji International Rescue Dog Organisation (IRO), od 08.04.-10.04.2016. na vojnom poligonu Tritolwerk u Austriji održana je vježba za potražne pse i njihove vodiče.

Tritolwerk je za vrijeme II. svjetkog rata bio tvornica za TNT te je po završetku bio uništen u bombardiranju od strane saveznika. Nakon rata dugo je bila napuštena te je tek 1993. počelo uređivanje poligona u spailačke svrhe. Trenutno poligon koriste razne interventne službe za različite simulirane vježbe, ispite i treninge. Radilišta su podijeljena na preko 12 različitih ruševina, a sve se nalazi na površini od 36 hektara.

Tihana Boban s dva potražna psa iz stanice Zagreb, Flynom i Garom, sudjelovala je na trodnevnom treningu na tom objektu.

Početni cilj treninga bio je iskoristiti sve šta nam Tritolwerk nudi, a nemamo mogućnosti vježbati u Hrvatskoj. Nakon prvotnog upoznavanja pasa s ruševinom i kretanjem po teškom i neprijatnom terenu, krenuli smo sa vježbama traženja pokušavajući scenarij traženja što više približiti realnoj situaciji. Tako su psi i vodiči imali priliku vježbati pod pritiskom, kada je mikrolokacija izuzetno teška, pogotovo jer je puhao jak vjetar koji nije olakšavao ni markirantima koji su bili sakriveni na par metara dubine ispod velike količine ruševnog materijala. Dakle, pas pred sobom ima zadatak kretati se po jako nepristupačnom terenu, dobro mikrolocirati izvor mirisa i cijelo vrijeme biti jako motiviran za pronalazak.

Trening je bio izrazito uspješan za naše pse jer je napredak za tri dana bio vidljiv te je iskustvo koje su dobili tamo od velike koristi za njihov daljni rad i treniranje.

tritol01 tritol02

tritol03 tritol05

Download PDF

Zatvori
Phone icon 112