Instagram icon Vimeo icon

Veliki potres na Petrinjskom području

Čim se tlo prestalo tresti dvadeset devetog dana mjeseca prosinca sada već prošle godine, WhatsUp grupa za podizanje članova Stanice Zagreb u akciju, eksplodirala je porukama gdje su se svi članovi stavili na raspolaganje. U tom trenu još se nije niti znalo gdje se potres dogodio, ali svi su bili spremni krenuti kud god zatreba. Svi smo bili uvjereni da se ponovio potres na zagrebačkom području čemu smo svjedočili u proljeće. Nije nam bilo niti na kraj pameti da se tako jaki potres mogao aktivirati negdje drugdje u Hrvatskoj. Bila bi to prevelika slučajnost.

Čim se pristup internetu ustabilio, a mediji ponovo postali dostupni online, saznali smo strašnu istinu. Petrinja je sravnjena sa zemljom, bile su neke od prvih informacija. Bez razmišljanja i sasvim instinktivno spašavatelji Stanice krenuli su raditi ono za što su obučavani više od desetljeća, spremati se izvlačiti ljude iz ruševina. Neki su mogli krenuti odmah te su se opremljeni za višednevno spašavanje uputili na unaprijed poznata zborna mjesta odakle su krenuli put Petrinje. Ostali su prvo zbrinuli vlastite obitelji, pokupili djecu iz vrtića i škola i utješili ih, nakon čega su se i oni uputili pomagati tamo gdje je najpotrebnije.

Danas je četvrti dan kako smo na terenu. Svaku večer se dogovaraju ekipe koje ujutro kreću i rade na terenu. Pomaže se ljudima rušiti dimnjake koji predstavljaju direktnu ugrozu, preslaguju se crijepovi po krovovima, a veće rupe krpaju najlonima kako kiša ne bi ljudima uništila i ono malo što im je preostalo. Ostalima se razvoze prijeko potrebne potrepštine, a danas je pred članove stavljen i simboličan zadatak koji su izvršili savršeno precizno. S teško oštećenog zvonika crkve u Odri Sisačkoj viseći na užetu s krana, uklonili su državnu zastavu kako bi vatrogasci isti mogli srušiti. Nakon toga zastava je ponovo pažljivo položena na ostatak crkve.

Ne znamo kakve će zadaće pred nas biti stavljene sutra, ali spremni smo za njih. Sutrašnje ekipe na WhatsUp grupi baš u ovom trenu dogovaraju vrijeme i mjesto polaska odakle će  krenuti na teren. Nadamo se da ćemo svojim angažmanom barem malo olakšati ovo vrlo teško vrijeme za stanovnike koji su stradali u potresu koji ćemo svi pamtiti.

Download PDF

Zatvori
Phone icon 112