Instagram icon Vimeo icon

Umro je Davorin Paljan Šura

Dana 12.1.2015. iznenada je, u 82. godini života, umro ing. Davorin Paljan Šura, zagrebački gorski spašavatelj i jedan od najistaknutijih pročelnika HGSS stanice Zagreb. Šura je mudro vodio stanicu Zagreb u šezdesetima i početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća u razdoblju njene prve značajne društvene afirmacije nakon velikog angažmana Stanice u zagrebačkoj poplavi 1964. godine. Organizirao je zajedničku vježbu s pripadnicima zagrebačke hitne pomoći na Gorskom zrcalu 1965. Brinuo se za nesmetao odvijanje sljemenskih dežurstava, za red u prostorijama, za pravila dežuranja. Uz suprugu Ingu, prevoditeljicu njemačkoga, sudjelovao je u hrvatskom prijevodu najpoznatijeg udžbenika gorskog spašavanja, Marinerove knjige Suvremena tehnika spašavanja u planini i zajedno s Pubom Baljićem, u njenom izdavanju godine 1968.  Kada smo godine 1966. kao mladi pripravnici ušli u GSS i stanicu Zagreb pročelnik koji nas je s velikim autoritetom, ali i srdačnošću i povjerenjem dočekao i primio bio je Šura. Nebrojena su njegova dežurstva na sljemenskom skijalištu, brojne akcije spašavanja u kojima je sudjelovao. Među njima su akcija spašavanja skijaša sa slomljenom nogom na Puntijarkinom spustu 1963 te velika potraga u zimu 1969. za trojicom na žalost smrznutih mladića na Medvednici koju je kao pročelnik stanice koordinirao uz vođu akcije Antuna Filipčića. Vodio je i ekipu Stanice koja je pomagala pri spašavanju iz olujom zaustavljene velike ZETove sljemenske žičare godine 1973.

Davorin Paljan ŠuraU redove gorskih spašavatelja u stanici GSS PSH Zagreb, Šura je stupio 1962. godine. Ponosno je nosio značku gorskog spašavatelja broj 130. Sredinom sedamdesetih godina povukao se iz spašavanja zbog zdravstvenih razloga, no ostao je prisutan među nama u planinarskom društvu Velebit, na izletima. Glasoviti su bili njegovi redoviti zimski skijaški turni izleti s Pubom Baljićem na Zavižan. Sretali smo se na Samarskima, na Oštrcu i na radosnim druženjima najstarijih Velebitaša na Gorščici i drugdje. Redovito smo ga do prošlog tjedna viđali i razgovarali o svemu utorkom u Radićevoj u Velebitu. Njegova snažna uspravna ponosna pojava s izgledom mladića i u osamdesetim godinama života ostat će nam sjećanju, a njegov će spašavateljski trud i duh ostati ugrađen u temeljima današnje stanice HGSS Zagreb i cijele Hrvatske gorske službe spašavanja.

Hvala i slava velikom čovjeku i gorskom spašavatelju Davorinu Paljanu Šuri.

I sućut obitelji u ime svih gorskih spašavatelja i spašavateljica stanice HGSS Zagreb i cijele Hrvatske gorske službe spašavanja.

Ispraćaj Davorina Paljana Šure bit će u petak 16.1.2015. u 10 sati na zagrebačkom Krematoriju.

Download PDF

Zatvori
Phone icon 112