Instagram icon Vimeo icon

Umro je Darko Sakar

DarkoSakar

Nakon kratke i teške bolesti u Zagrebu je 14. ožujka 2016. u 66. godini života umro Darko Sakar. Bio je aktivni gorski spašavatelj preko 20 godina u HGSS Stanici Zagreb. Status gorskog spašavatelja imao je od 1975. godine, a bio je jedan od prvih skijaških učitelja u GSS-u s licencom ISIA. Bio je pobjednik 1972. poznatog „Velebitaškog spusta“ na Sljemenu.

Kao član HPD „Zagreb-Matica“ vrlo se intenzivno bavio alpinizmom, ispenjao je prvenstvene smjerove u stijeni Dinare, na Durmitoru i u sjevernoj stijeni Triglava, a sa Zlatkom Smerkeom i Ivom Grašovcem je u 16 dana u veljači 1973. većinom na skijama izveo prvo zimsko prečenje Velebita od Prezida do Oltara.

Posebno je bio aktivan u orijentacijskom sportu, osnovao je prvi orijentacijski klub u Hrvatskoj (Maksimir), bio je predsjednik Komisije za orijentacije u bivšoj državi te izbornik reprezentacije. Osnivanjem Hrvatskog orijentacijskog saveza postao je njegov prvi predsjednik, a prvi je na ovim prostorima crtao zemljovide po IOF standardima.

Uspješno je završio školovanje prve generacije instruktora HPS-a na Fakultetu za fizičku kulturu 1981. godine u Zagrebu.

U profesionalnoj karijeri također je postigao zapažene rezultate kao redovni profesor i doktor znanosti na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

Sahrana našeg Darka je 17.03.2016. u 15,00 sati na zagrebačkom Mirogoju.

Download PDF

Zatvori
Phone icon 112