Instagram icon Vimeo icon

Tradicionalni zaključak zimske sezone na Medvednici, 2016.

Dana 3.5. 2016. u prostorima Stanice HGSS-a Zagreb pod Sljemenom održan je tradicionalni dvadeseti po redu proljetni sastanak gorskih spašavatelja i svih sudionika sigurnosti na Medvednici, nazvan Zaključak zimske sezone na Medvednici. Na njemu zagrebački gorski spašavatelji i spašavateljice predstavljaju svoj rad na sprečavanju nesreća i spašavanju pri nesrećama kojih na Medvednici najviše ima zimi. Razlog zato su s jedne strane povećane zimske opasnosti a s druge privlačnost  snježnih aktivnosti koje također sadrže rizike, skijanja, vožnje na snowboardu, sanjkanja i  velika brojnost posjetitelja.

Svake se godine nesreće na Medvednici, posebno na omiljenom skijalištu Sljemenu analiziraju, kako bi se uočila učestalost pojedinih vrsta ozljeda, pravilnosti njihova nastanka, na primjer u pojedinim dobima dana, ili na pojedinim opasnijim mjestima skijaških spustova ili pješačkih putova. Na temelju takvih saznanja  mogu se  uočeni povećani rizici smanjiti na primjer ciljanim postavljanjem zaštitnih ograda, natpisa upozorenja i dr. Analize su također usmjerene kako bi se procijenila ispravnost i učinkovitost pružene pomoći. S veseljem se može reći da su svi postupci prve pomoći koje gorski spašavatelji pružaju bili ispravni , uspješni i  brzi čime je dan vrijedan doprinos povoljnom zdravstvenom ishodu ozljeda i stanja koja su se dogodila.

Rezultati analiza protekle sezone na sastanku su podijeljeni i razmotreni s gostima, koji svatko na svoj način imaju veze sa sigurnošću na Medvednici i s kojima zagrebačka stanice HGSS-a godinama uspješno surađuje: predstavnicima Grada Zagreba i Ureda za upravljanje u hitnim stanjima, predstavnicima Civilne zaštite,  pripadnicima drugih javnih službi, udruga s potražnim psima, predstavnicima skijaškog centra Sljeme i drugima.

Pročelnik Stanice Ivica Radić je nakon dobrodošlice u sažetom, lijepim slikama potkrijepljenom prikazu upoznao prisutne s trenutnim stanjem stanice Zagreb, brojnim stanjem i sastavom kao i njenim razgranatim aktivnostima od gorskog spašavanja i prevencije nesreća u planinama kao glavnim dijelom, do spašavanja na vodi i pod vodom odnosno ronjenjem, također opsežnih potraga i dr. Uz stalnu skrb za Medvednicu i zagrebačko područje te dio područja Zagrebačke županije Stanica HGSS Zagreb aktivno sudjeluje  i u svim zajedničkim aktivnostima HGSS-a, kao što su državni tečajavi i vježbe, rad upravnih i stručnih radnih tijela Službe te dežurstva u Paklenici i na heliodromu u Splitu pri čemu su članovi stanice obavili također znatan dio akcija spašavanja.

Iz drugog izlaganja posvećenog pretežno Medvednici i sezonskoj analizi nesreća, ozljeda i spašavanja izdvajamo nekoliko podataka. Ove zime je na Medvednici obavljeno 35 akcija spašavanja (46 od lanjskog proljetnog sastanka), na samom sljemenskom skijalištu i oko njega bilo ih je 30. Taj je broj nešto manji nego lani jer je ovogodišnja zima i zimska sezona bila na žalost ljubitelja snijega i zimskih aktivnosti slabija i kraća. Najčešće ozljede bile su kao i uvijek ozljede nogu, zatim ruku i ramenskog pojasa, a samo nekoliko lakših ozljeda glave. Najčešća pružena pomoć bila je imobilizacija ozlijeđenih udova odnosno dijelova tijela odgovarajućim udlagama, a zatim opskrba rana, porezotina i oderotina sterilnim zavojima. Za evakuaciju s mjesta nesreće do mjesta gdje unesrećenu osobu može preuzeti redovna zdravstvena služba, a to je u pravilu služba Hitne medicinske pomoći, gorski spašavatelji su najviše rabili zimsko transportno sredstvo akiju, zatim univerzalna nosila UT2000, a  također i terenska vozila GSS-a. I ove je zimske sezone suradnja sa Hitnom pomoći bila izvrsna, i unesrećeni su  bez gubljenja vremena stizali u ruke zdravstva unutar 30 minuta na skijalištu a unutar jednog sata od dolaska GSS ekipe do unesrećenoga i poziva „Hitnoj“ na drugim dijelovima Medvednice, uz rijetke iznimke kada je brdski transport zbog udaljenosti od cesta bio neizbježno duži.

Na priloženim tablicama vide se neki od obrađenih podataka: mjesta nesreće i dob unesrećenih. Vidi se da je najveći dio zime zbog manjka snijega u funkciji bio samo Crveni spust i Bijela livada pa su i nesreće skupljene tu, a nesreće planinara i izletnika događaju se posvuda širom planine. U dobnoj raspodjeli vidi se prevaga mlađe dobi,  no s još jednim manjim porastom u starijoj dob ali izvan skijališta.

U zaključku analize rečeno je da je zahvaljujući kompetenciji, velikom zalaganju i skladnoj suradnji svih kojima je Medvednica u srcu i na srcu, sigurnost i ove sezone bila na najvišoj svjetskoj razini.

Mjesta nesreća na Medvednici:

Mjesta nesreće Medvednica broj
Crveni spust 22 skijalište 29
       dno 5
      ispod Erberovog puta 6
      ispod Filtera 2
      obilaznica Filtera 2
       gornji dio 1
      Erberov put 1
      neodređeno 5
Bijela livada 2
trasa Bijele vučnice 1
donja stanica trosjedne žičare 1
restoran Vidikovac 1 vršni predio 3
kod hotela  Snježna kraljica 1
 cesta, parkiralište kod Stare lugarnice 1
Medvedgrad, okolica 2 južna padina 9
Leustekov put 1
put Mikulići – dom Risnjak 3
put Bliznec – Puntijarka kod Njivica 1
biciklistička staza kod Brestovca 1
put Ponikve – Glavica 1
padine iznad Poljanice 1 sjeverna strana 1
put Gorščica – Hunjka 1 istočni greben 1
Planina Donja, okolica 2 istočne padine 1
šuma kod Bizeka 1 Južni i zapadni obronci 3

 

Picture2
Dob unesrećenih na Medvednici

 

Picture1
Dobrodošlica na početku sastanka
Picture11
Iz jedne sljemenske noćne akcije spašavanja

 

Download PDF

Zatvori
Phone icon 112