Instagram icon Vimeo icon

“Snježna kraljica” na Sljemenu označila je radni početak 2017. godine

Nova 2017. godina započela je radno za članove HGSS Stanice Zagreb i sve članove HGSS-a koji su sudjelovali na utrkama Svjetskog skijaškog kupa na Sljemenu u danima 3. i 5. siječnja.

Kao i svake godine, HGSS je osiguravao natjecatelje i gledatelje najznačajnijeg skijaškog događaja u Hrvatskoj – “Snježne kraljice”. Taj je posao vodila HGSS Stanica Zagreb uz pomoć brojnih članova HGSS-a iz cijele Hrvatske. Svaki dan nas je na Sljemenu bilo 103, a odradili smo lavovski posao jer je ukupan broj intervencija u ta dva dana bio 19.

U utorak 3.1. je održana utrka skijašica. Vrijeme je bilo sunčano i hladno, a intervencija je bilo relativno malo – samo četiri. Tome treba pribrojati i potragu koju su naši članovi izveli na području Potoka Vrapčaka na Medvednici, u kojoj su sa zadnjim zrakama sunca spasili izgubljenu planinarku.

Četvrtak, 5.1. je zato bio znatno teži. Utrka skijaša privukla je puno veći broj posjetilaca, a vrijeme je bilo znatno lošije. Puno veća hladnoća, snijeg koji je povremeno padao te hladan vjetar koji se sve više pojačavao rezultirali su puno većim brojem intervencija HGSS-a. Bilo ih je tog dana 14.

Uz jedan potres mozga i uganuće noge ostale su intervencije bile vezane uz pothlađivanje, slabost, iscrpljenost i općenito nepripremljenost na teške vremenske uvjete koji su vladali na planini tih dana.

Stoga možemo zaključiti da su članovi HPS-a odlično obavili svoj posao održavanja puteva posipanjem piljevinom i urezivanjem stepenica u led, jer je nesreća izazvanih poskliznućima bilo vrlo malo. S druge strane, poneki su gledatelji zanemarili upozorenja Hrvatskog skijaškog saveza i HGSS-a davana preko medija i letaka te podcijenili planinu i ekstremne uvjete koji su vladali na njoj, što je i rezultiralo našim brojnim intervencijama.

Moramo podsjetiti sve buduće gledatelje “Snježne kraljice”da osim na uživanje u spektaklu skijaških natjecanja moraju računati i s višesatnim boravkom na snijegu i hladnoći u planinskim uvjetima i na to se moraju dobro pripremiti.

Koristimo priliku da se zahvalimo i našim najbližim suradnicima koji su nam pomogli i omogućili sigurniji boravak i kvalitetno zbrinjavanje gledatelja:

  • Hrvatskom skijaškom savezu koji je kao organizator natjecanja uvažio sve naše sugestije i zahtjeve te nam omogućio da osiguramo maksimalnu sigurnost za natjecatelje i gledatelje
  • Hrvatskom planinarskom savezu čiji su članovi danima pripremali pristupne puteve od autobusa do skijališta kako bi velik broj posjetilaca u sigurnosti prolazio zaleđenom planinom
  • Hitna pomoć Grada Zagreba čiji su timovi brzo i stručno preuzimali najteže slučajeve

8 IMAG0207-2

6

Download PDF

Zatvori
Phone icon 112