Instagram icon Vimeo icon

Potražna akcija u Istri, 22. i 23.05.2016.

U nedjelju 22. svibnja u večernjim satima članovi HGSS Stanice Zagreb dobili su poziv za pomoć u potrazi za nestalim letačem paraglidera koji je u prijepodnevnim satima uzletio s područja Buzeta i nestao negdje na području Istre.

Potragu su vodili članovi HGSS Stanice Pula, a u pripremi su bili i članovi HGSS Stanice Rijeka.

Zadaća članova HGSS Stanice Zagreb je bila da zajedno s posadom helikoptera HRZ iz baze Lučko dolete na područje Istre i izvrše potragu pregledavajući teren iz zraka te da po potrebi izvrše spašavanje unesrećenog letača.

S prvim jutarnjim zrakama sunca iz Zagreba je u akciju potrage i spašavanja krenulo šest spašavatelja HGSS Stanice Zagreb te tri člana posade helikoptera HRZ-a koji su na osnovi informacija prikupljenih protekle noći isplanirali rutu leta i same potrage.

U letu nad Kvarnerom primljena je vijest da je tijelo stradalog letača pronađeno na obroncima Učke. Time je potraga završena, a piloti i spašavatelji su krenuli natrag prema Zagrebu.

Nažalost, let iznad prelijepe Istre ja završio tragedijom. Potraga i spašavanje bi sigurno bili puno brži da letač nije letio sam, već u grupi, koja bi pravovremeno mogla dojaviti o nesreći i točnoj lokaciji unesrećenog. Stoga po tko zna koji put upozoravamo sve one koji kreću na aktivnosti u prirodu da ne idu sami, da unaprijed isplaniraju svoje kretanje, o tome obavijeste svoje bližnje te se na kraju i drže svog plana.

20160523_063751 P1130443

Download PDF

Zatvori
Phone icon 112