Instagram icon Vimeo icon

Noćna potraga u teškim vremenskim uvjetima

Dežurni spašavatelj HGSS Stanice Zagreb u ponedjeljak navečer je preko Centra 112 zaprimio dojavu o izgubljenoj starijoj muškoj osobi koja boluje od šećerne bolesti. Osoba je srećom imala mobitel te je u direktnom razgovoru sa spašavateljem objasnila da se izgubila duboko u šumi na sjevernim obroncima Medvednice, sjeveroistočno od Gornje Bistre. Zbog mraka i izrazito jake kiše osoba se nije mogla kretati niti bolje opisati svoju lokaciju, ali je cijelo vrijeme bila dostupna na mobitelu.

Provedena je analiza pokrivenosti terena signalom mobilne telefonije čime je utvrđeno područje u kojem je bilo potrebno započeti traganje. Zbog dobrog poznavanja terena razgovaralo se i s članovima lokalnog lovačkog i dobrovoljnog vatrogasnog društva, kako bi se što preciznije odredilo uže područje potrage.

Spašavatelji su se zbog hitnosti okupili brzo i u velikom broju te su uz sedmero mještana i članova obitelji nešto prije ponoći započeli pretraživanje terena. Potragu su otežavali vrlo jaka kiše te blatan i strm teren, a zbog buke koju su stvarale bujice po šumi, dozivanje nestalog bilo je gotovo beskorisno.

Nakon nešto više od dva sata pretrage terena izgubljena osoba je pronađena u šumi oko 2 km udaljena od ceste i mjesta gdje je parkirala svoje vozilo. Zbog više od 6 sati stajanja na kiši osoba je bila vidno pothlađena i mokra do kože, ali u dobrom psihofizičkom stanju te je kroz šumu transportirana do vozila hitne medicinske pomoći i policije. Uslijedio je povratak svih spašavatelja s terena te kratka analiza i povratak kućama u ranim jutarnjim satima.

Sretan ishod ove, zbog teških vremenskih uvjeta jako zahtjevne potrage možemo zahvaliti prvenstveno mobitelu kojeg je izgubljena osoba imala kod sebe. Stoga još jednom apeliramo: ako idete u prirodu, obavezno sa sobom ponesite napunjen mobitel kako bi u slučaju potrebe, mogli lakše i brže pozvati pomoć. Također, ako to mobilni uređaj omogućuje, naučite kako s njega očitati i SMS porukom poslati koordinate mjesta na kojem se nalazite.

Clipboard01

Download PDF

Zatvori
Phone icon 112