Instagram icon Vimeo icon

Akcija spašavanja izletnice na Medvednici, 21.10.2015.

U srijedu poslijepodne malo iza 16:30 sati zazvonio je dežurni telefon HGSS Stanice Zagreb. Dojavljeno je da se na popularnoj Bikčevićevoj stazi na Medvednici negdje u predjelu Njivica nalazi gospođa koja je u padu ozlijedila lijevu nogu te ne može nastaviti put do ceste. U akciju spašavanja odmah se uputilo pet spašavatelja napuštajući svoje svakodnevne aktivnosti. U dodatnom razgovoru s osobom koja se nalazila na stazi s ozljeđenom gospođom dobivena je točna informacija o njihovoj lokaciji što je olakšalo i ubrzalo pristup spašavatelja. Dobro poznavanje makadamskih puteva omogućilo je spašavateljima da terenskim vozilom dođu veoma blizu ozljeđene što je znatno skratilo i olakšalo kasniji transport.

Po dolasku na mjesto nezgode utvrđena je teža ozljeda gležnja lijeve noge te je zbog toga noga imobilizirana udlagama. Do ozljede je došlo zbog poskliznuća desne noge na blatu te pada na lijevu nogu punom težinom tijela. Na mjesto nezgode su prije spašavatelja slučajno naišli studenti medicine koji su za prvu pomoć na oteklinu stavili vlažnu tkaninu kako bi smanjili oticanje zgloba. Ozljeđena gospođa je do vozila HGSS-a transportirana pomoću nosila UT 2000 te je odvezena u Markuševec gdje ju je preuzela ekipa Hitne pomoći.

Ovim putem molimo sve vas koji volite planine i u njih odlazite da koristite adekvatnu odjeću i obuću te da obavezno sa sobom nosite baterijsku svjetiljku i pun mobitel.

P1000706    P10006952

Download PDF

Zatvori
Phone icon 112